Blog Post

Tijd gaat zo snel als wij haar beleven

  • door C.E.Kimmerle
  • 12 feb., 2019

Tijd gaat zo snel, soms zo snel dat ze aan ons voorbij lijkt te gaan. Dat is wat we steeds maar horen en uiteindelijk ook zelf ervaren.

Aandacht voed is een van de eerste regels in de yoga.

Tijd gaat zo snel, soms zo snel dat ze aan ons voorbij lijkt te gaan. Dat is wat we steeds maar horen en uiteindelijk ook zelf ervaren.
We zoeken naar allemaal redenen waarom dit zo is in plaats van ons af te vragen of het zo is. Aandacht voed is een van de eerste regels in de yoga. Dus door ernaar te zoeken waarom de tijd zo snel gaat, voed onze aandacht het snel gaan van de tijd. Herken je dat? Het is een prachtige lente dag je denkt: nu nog de blaadjes aan de boom, als het warmer was konden we buiten zitten, blijft vast niet lang zo mooi weer, regent het vast in het weekend…
Door al deze gedachtes zijn we er helemaal niet aan toe gekomen om de dag, het moment zelf te ervaren, zijn met de aandacht al weer ver vooruit. Probeer eens een wandeling te maken en je te openen voor alle ervaringen van de zon, wind, geluiden, alles om je heen zonder er een mening over te hebben, puur gewoon alleen ervaren. Super moeilijk.
Het ervaren van het moment heeft te maken met tijdsbesef. Je besef van de tijd heeft weer te maken hoe snel of langzaam je de tijd vindt gaan. Dat kennen wij ook allemaal, een feestje dat zo voorbij is, of wachten op de trein waarin 10 minuten een uur lijken.
De vakantie waarin de eerste helft veel langzamer lijkt te gaan dan de tweede en hoe ouder wij worden hoe sneller de tijd lijkt te gaan. 

Al het tijdsbesef is verbonden met het einde, van bijvoorbeeld vakantie of leven en de tijd die voor ons ligt korte is dan die die achter ons ligt ontstaat er een soort tijdsdruk die het tijdsbesef doet versnellen. Als wij het te druk hebben, te veel prikkels opnemen, te gejaagd zijn verliezen wij het contact met het proces, streven in te sterke mate naar de uitkomst, deadline en ervaren daardoor het proces, de tijd ertussen niet waardoor de tijd als het ware gewoon aan ons voorbij gaat, onopgemerkt.  Ik zou hier nog uren lang over verder kunnen praten en omschrijven, zo als je herinneringen die te maken hebben met hoe je tijd ervaart, je doelstellingen, wensen, gewaarwordingen, maar om dit blogje niet over de 1000 woorden heen te drijven nu verder over hoe we invloed kunnen hebben op het tijdsbesef. 

De switch van doen naar zijn  brengt ons in contact met stilte, in aanraking met de bron van inzicht, creativiteit en vernieuwing. De essentie is niet: ik denk, dus ik besta (cogito ergo sum), maar is: Iets ontstaat omdat ik geheel aanwezig ben in het nu.
Het gaat dus om de kwaliteit en de intentie van de aandacht die ik geef aan een situatie. Open je zintuigen en ervaar, of beter wordt gewaar, dus zonder alles wat we zien en ervaren meteen te overdenken, in te sorteren in de verschillende hoekjes en vakjes van onze herinneringen, planningen, wensen of doelen, maar gewoon ervaren omdat het zich nu voordoet.
Interessant is de zogenaamde theorie van de U-curve. In de uiteinden van de curve, gevormd door de extreem prikkelrijke of extreem prikkelarme periodes, vertraagt de tijd het sterkst. Daartussen is de tijdsbeleving redelijk snel of langzaam. In het kort kent de U-Curve drie belangrijke stappen: 

1. Tot in het diepst observeren, gewaar worden (zonder oordeel) van de situatie en beseffen dat ik deel uitmaak van het geheel. 

2. Met manas en buddhi, denken en denken vanuit het hart openen voor situaties, voor de dag. 

3. Handelen direct vanuit de inspiratie, oplossingen zoeken met de intentie te blijven zoeken naar de positieve kern. Uit onderzoek is gebleken dat er baanbrekende inzichten zijn voortgekomen uit het proces van de U-curve.

De tijd gaat snel betekend dus dat we het nu niet voldoende aandacht geven. Door bewuster van de tijd te leven en minder op te klok te kijken maar door bewust te doen en te ervaren zal je zien ben je voortaan overal misschien wel tien minuten te vroeg. Is de tijd dan sneller of langzamer gegaan?

Adem, af en toe bewust drie keer volledig in en uit en ervaar, en als je dan tijd hebt laat mij weten hoeveel tijd je nu hebt.

Lieve groetjes,

Caroline

door C.E. Kimmerle 08 apr., 2019
De natuurlijke manier van leven is eerst gewaar te worden dan te ervaren en daarna te denken en begrijpen. Het denken en begrijpen heeft dus haar oorsprong in het gewaarworden, ervaren, voelen. In onze maatschappij en de moderne manier van leven is de balans tussen gewaarwording en denken verstoord. De eerste stap om je gedachtes goed te kunnen begrijpen is de stap in de wereld van de gewaarwording, ervaring. De gedachte ontstaat dus uit de gewaarwording.
door Caroline Eleonore Kimmerle 07 mrt., 2019
De kunst van het ouder worden begint bij het loslaten van onze overtuigingen, ruimte geven voor een omdenken, gewaarworden. Niet meer denken in termen van begin en einde van jij en ik van lichaam en geest maar het bewustzijn dat alles, mensen, planten, dieren, natuur bestaat uit universele energie die zich manifesteert in de form van mens, dier, plant, natuur, tijd…
door studiocitta@studiocitta.nl 04 mrt., 2019
De dagen worden weer langer de lente brengt weer meer schwung in het leven, lichaam en geest worden actiever, de voedende sappen stromen in plant, dier en mens in de hoogste versnelling door de cellen. Tijd voor detox.
door C.E.Kimmerle 12 feb., 2019
Afgelopen jaar was voor mij een grote eyeopener dat de seizoenen in de Chinese filosofie net anders lopen dan hier bij ons. De Chinese indeling van de seizoenen heeft voor mij 2 belangrijke momenten; De lente begint al tussen 3 en 6 februari en er wordt een 5de seizoen gemaakt van de nazomer.
door C.E.Kimmerle 06 feb., 2019
De Lotus staat voor zuiverheid, spiritualiteit, en puurheid. De Lotus bloem groeit door het donkere water en de modder omhoog en verandert in een mooie bloem. Zij leeft in het licht met haar wortels vond het een zo passende en mooie betekenis, toen belde mijn dochter Elina om te vertellen dat ze de vormgeving van de homepage van de nieuwe website klaar heeft, toen zag ik dat ze had gekozen voor de lotus. Is dat toeval? In elk geval is het super mooi!
Share by: